Høregener


Høretab 

De fleste patienter med Acusticusneurinom har høreproblemer, fra den lette hørenedsættelse og skelnetab til total døvhed på det ene øre. Patienter med NF2 vil ofte have hørenedsættelse på begge ører. Da de fleste acusticusneurinompatienter er over 50 år, vil der være mange, der også har hørenedsættelse på det “raske” øre.

Høreproblemerne kan mindskes ved brug af høreapparat og høretekniske hjælpemidler.

For at få vejledning i, hvordan man agerer i forhold til at få hjælp, anbefales det, at man går ind på Høreforeningens hjemmeside. Her er der en oversigt over “vejen gennem systemet”. Det er en oversigt du kan bruge fra du har fået konstateret en hørenedsættelse, til du har fået et høreapparat og hjælp til at bruge det.

Der er følgende underpunkter:

  • Hvorfor mumler de allesammen?
  • Besøget hos ørelægen.
  • Offentlig høreklinik.
  • Privat høreapparatforhandler.
  • Justering af høreapparat.
  • Kommunikationscentre.
  • Få hjælp hos en specialkonsulent.

Hvis du vil have større forståelse for høretab og afhjælpning af høretab, kan det anbefales at læse folderen “Høretab – Rehabilitering af høretab hos patienter med acusticusneurinom” Læs den her

I Høreforeningens “viden om” sektion står der information om hørelse, høreapparater og andet inden for området hørelse.

Høreforeningens folder “Høremanual” kommer man hele vejen rundt om emnet hørenedsættelse.

OBS Sundhedsstyrelsens pjece “Hvis du skal ha´ høreapparat”

Har man brug for jobafklaring i forhold til sit høreproblem kan Castberggård  anbefales. Her kan man også komme på kurser specielt beregnet på hørehæmmede.


Gode råd:

Høreapparater: Brug dine høreapparater. Lad dem ikke ligge i skuffen. Glæd din omgangskreds ved at bruge høreapparaterne, så I kan fortsætte med at have gode dialoger sammen.

Træn: Træn din opmærksomhed, så du bliver god til at skelne lyde.

 

Høreværn


Høreværn bruges primært for at lukke lyd ude for en kortere eller længere periode. Høreværn fås i mindre og større udgaver, som enten sidder i øret eller hen over begge øre. Høreværn kan beskytte hørelsen eller den tilbageværende hørelse i støjende omgivelser.

 

Erfarings artikler

Høreværn og sovepropper giver bedre dag og nat . . . . . . . . . . . . .Medlemsnyt 2005. nr. 2. (kræver login)

Høreværn til det døve øre !!! . . . . . . . . . . . .Medlemsnyt 2007. nr. 2. (kræver login)

 

Visuel bekræftelse på mundtlig info


  • Før jeg gik på efterløn havde jeg problemer med at tale i telefon med klienter, jeg ikke kendte. Det var en stor hjælp, at sidde ved computeren under samtalen, så jeg kunne checke data etc. samtidig med at jeg hørte dem. [Birte Lambert]
  • Ved indkøb checker jeg beløb til betaling på det lille display ved kassen, da jeg meget ofte misforstår, hvad ekspedienten angiver af beløb. [Birte Lambert
  • Gode råd – Komunikation med hørehæmmede (se billede i fuld størrelse) Udleveret af Hørekonsulent i Aalborg [Anita R. Nielsen]

 

kommunikation med hoerehaemmede

Høreapparet


Brugen af høreapparat gør det nemmere for mig at orientere mig om omverdenslyde. [Birte Lambert]

 

Lydoverfølsom


Mange bliver meget lydoverfølsom.

Læs artiklen: Lydoverfølsomhed. kan findes på www.hoerelse.info ved at skrive lydoverfølsomhed i søgefeltet i øverste højre hjørne.