Øjenproblemer

Mange patienter får øjengener i forbindelse med operationen eller strålebehandling. Øjengenerne kan være midlertidige og vil så fortage sig i takt med genoprettelse af den del af ansigtsmuskulaturen, der omfatter øjets blinkefunktion og lukkemuskler.

Problemet opstå, fordi tåreproduktionen og lukkefunktionen ikke virker rigtigt og derved udtørrer øjet. Det er derfor vigtigt at dryppe øjet ofte.

Der findes i dag rigtig mange øjendråber og øjensalver. Du må prøve dig frem, og finde det middel, som hjælper dig bedst. Det kan være en god ide, at skifte lidt mellem de forskellige øjensalver og øjendråber. Pas på, hvis der er konserveringsmiddel i produktet, prøv at undgå det. Dog findes der nogle konserveringsmidler, som er ok for øjet.

apoteket-online.dk (tørre øjne) Her vises de øjendråber apoteket fører.

tearsagain.dk

Læs om øjendråber, øjensalver, linser og meget mere i vores folder “øjenpleje”. Du kan også få den i papirform, ved at bestille den hos foreningen.

Øjenspray Tears again. Øjendråber, der sprayes uden på øjenlåget.

Der findes forskellige linser til øjet, som kan være med til at bevare fugtigheden ved øjet.

En fugtighedslinse / bandagelinse, som er en slags kontaktlinse. Den indeholder meget væske, og når den sidder i øjet, så afgiver den væske til øjet.

En scleral linse, som er en linse, der hjælper med at holde på fugtigheden i øjet.

Nogle patienter får forringet lukkemekanisme i det ene øjenlåg. Sker det, så er der lidt hjælp at hente. På hospitalet øjenafdeling kan man udføre to mindre operationer( de foregår i lokalbedøvelse).

1. Du kan få syet det bagerste af øjenlåget sammen med et par sting.

2. Du kan få lag et lille stykke guld i det øverste øjenlåg. Det bevirker at øjenlåget er lidt tungere, og derved har nemmere ved at blinke.

Det er vigtigt at beskytte øjet, som pga. nedsat eller manglende blinkefunktion er meget udsat. Derved kan du nemt få øjenbetændelse og i sjældne tilfælde beskadigelse af hornhinden.

Nogle patienter bliver lysoverfølsom. Her er det vigtigt, at anskaffe sig nogle rigtig gode solbriller. En hat eller en kasket til at skygge for lyset, kan også være en god ide.

Har I fået øjeproblemer, så er det vigtigt, at I med jævne mellemrum går til jeres øjenlæge og får efterset jeres øjne.

Der findes andre hjælpemidler for problemer med tørt øje. Der findes f.eks vådkammerbriller, urglas og plug.

Plug består af et siliconemateriale, der indsættes i den ene af de to tårekanaler. Kan man ikke tåle plug (engelsk betegnelse), kan der laves et snit, der lukker øjekanalen.

Ved behov for urglas kan man få udleveret et mindre antal ved udskrivelse fra hospitalet, således at man har til de første dage. De købes på apoteket. Søg jeres kommune om tilskud til urglas, da de er ret dyre.

Hos de patienter som får en varig ansigtslammelse, vil øjengener også være en varig lidelse.

Brev fra Birte Lambert

Da en del af vore medlemmer har øjenproblemer af mere varig karakter efter operation for acustiusneurinom, og ikke føler, at de bliver hjulpet så godt, som de kunne ønske sig, har jeg rettet henvendelse til Institut for Syn og Hørelse i Ålborg. Min forespørgsel drejede sig om, hvad Instituttet kan hjælpe vores patientgruppe med, og efter hvilken lovgivning eventuelle hjælpemidler bliver bevilliget.

Afdelingsleder Peter Panny Pedersen har givet svar på mine spørgsmål og har givet lov til at de videregives til Medlemsnyt og til vores hjemmeside.

Kommunikationscentrene i landet arbejder forskelligt, men jeg tror alligevel, at de svar jeg har fået, kan bruges generelt.

Birte Lambert

 

Svar til Birte Lambert

Du henvendte dig pr brev til Institut for Syn og Hørelse den 1. juli 2014 i den egenskab af næstformand i Dansk Acusticusneurinomforening. Jeg har nu fået lejlighed til at gennemgå dit brev med vores optiker, Torben Kinneberg Sørensen, og vil nedenfor søge at besvare dine spørgsmål.

Helt overordnet er det vigtigt at vide, at Institut for Syn og Hørelse løser opgaverne på vegne af de nordjyske kommuner. I aftalen med kommunerne indgår “den frie henvendelsesret”. Det betyder i praksis, at alle borgere i region Nordjylland frit kan henvende sig hos os, hvis de oplever problemer med syn, hørelse eller anden kommunikationsform. Vi har således mulighed for sammen med borgeren at påbegynde en udredning for at fastlså, om der er behov for hjælp, og om borgeren er berettiget til at få denne. Hjælpen kan bestå af rådgivning, vejledning, undervisning og hjælpemidler.

Ved øjenproblemer vil vi med borgerens samtykke oftest begynde udredningen ved at indhente nyeste øjenlægeoplysninger.

En vurdering af behovet for eventuelle hjælpemidler samt udlån af disse vil blive foretaget i henhold til lov om social service §112, medicinsk optisk varig defineret øjenlidelse. Jeg har kendskab til, at vi her i huset har udlånt: Bandagelinser og vådkammerbriller. En Sclerallinse vil ligeledes kunne komme på tale. I særlige tilfælde vil en urglasforbinding kunne udlånes.

Øjendråber, gel og salve her vi ingen mulighed for at dække udgifterne til. Hvorvidt man hos sin kommune kan bevilges tilskud f.eks. med hjemmel i servicelovens §100, kan vi desværre ikke svare på. Her henviser vi til kontakt med ens egen kommune.

med venlig hilsen

Peter Panny Pedersen.

Der findes mange artikler om tørre øjne:

Københavns Private Synsplejeklinik Klinikken behandler patienter med symptomer som stammer fra samsynsfejl, hjernerystelse og piskesmæld. Det er vigtigt både at forstå den situation man er i, samt hvilke alternativer og muligheder der er for afhjælpe og lindre. Information om blandt andet tørre øjne.

De tørre øjne Formålet med denne side er formidling af den nyeste viden, indenfor bekæmpelse af tørre øjne lidelser. Vi vil lægge vægt på, at det skal være på et let forståeligt dansk, så man har et bedre udgangspunkt for at vælge den rette løsning.

Tear Film & Ocular Surface Society (Tfos) is a world leader in eye health education. The purpose of this Society is to advance the research, literacy, and educational aspects of the scientific field of the tear film and ocular surface, Organize and coordinate international conferences, meetings, workshops, seminars and events.

lyngbyspecialoptik.dk

sundhedslex.dk (tørre øjne)

netdoktor.dk (tørre øjne)

sund-forskning.dk (omega-3 og GLA afhjælper tørre øjne)

Læs også vores folder “øjenpleje”, her står der alt om tørre øjne og hvordan man kan gøre for at lindre det.

Der er lavet nye regler for tilskud til øjendråber o.lign. Læs herom på sundhedsstyrelsen.dk under pkt. tilskudsberettigede lægemidler / håndkøbslægemidler side 18. Du kan også spørge din læge eller på apoteket.

Øjendråber: Der findes rigtig mange forskellige øjendråber og øjensalver på markedet. Nogle dråber er tyndtflydende og andre er en øjen-gel. Gelen er mere tyktflydende og bliver længere i øjet. Det er vigtigt, at du prøver dig frem, og finder ud af, hvad der er godt for dit øje. Her nævner blot et par stykker : Oxyal dråber, Celluvisv dråber, Thera Tears, Hylo-care. Salve kan nævnes: Neutral øjensalve.

Vådkammer Briller: Er du generet af tørre eller smertende øjne pga. en ansigtslammelse, så er det en god ide at bruge vådkammer briller. Vådkammerbriller kan laves på dine normale briller, hvor på du får monteret en tyndt plastikpanel. Dette plastikpanel kan du eller din optiker købe ved, at henvende jer til Helle Mare . Mail: MAARE@dk.ibm.com eller tlf. nr. 28689948.

Special briller: Det er også muligt at købe specialle briller, der er gode, både når du dyrker sport eller når du er udendørs. De kan fås fra Centro Style og koster ca. 600 kr. uden styrke. Med styrke koster de ca. 2000 kr. Se optik-lawerenz.com

Fiskeolie/hørfrøolie: En rigtig god ting er dagligt at supplere din kost med Fiskeolie eller Hørfrøolie. Det tilfører fedtstof til slimhinderne i øjet.

Livets Olie: En olie af hørolie, Kæmpenatlys, sort kommen. godt for tørre øjne.

Net-apotek: Det er ofte dyrt at skulle købe de forskellige øjendråber. Nogen gange kan du købe det billigere ved at købe det genne et net-apotek. f.eks APO – ROT.

Solbriller / sikkerhedsbriller: Går du ud og det trækker op i øjet, så der det en god ide at bruge tætsiddende solbriller eller en sportsbriller eller en sikkerhedsbrille.

Briller med plastikkant: Bruger du briller, så kan du få sat et panel (en tynd plastikkant) rundt om dit brilleglas. Det vil holde på fugten ved øjet. I kan få jeres optiker til at påsætte et sådan panel. Du eller din optiker kan henvende jer til Helle Mare. Her kan I købe et sådan panel

Massage: Massage rundt om øjnene. Små blide bevægelser, det kan åbne op for de små tårekirtler.

Kasket eller solskærm: Kan afhjælpe skarpt lys.

Speciel lille øjenvarmepude: Læg den hen over øjet. Den lindre og kan hjælpe til bedre øjenvæskeflow.

Dampbad: Gå i dampbad, det giver så meget lindring til dit dårlige øje.

Kogt vand i en balje: Bøj dig over baljen med et håndklæde over hoved. Det giver lindring til øjet.

Læse problemer: Lån bøger med stor skrift. Søg evt. dit Kommunikationscenter om lån af en tekstforstørrer. Du kan også købe dig en Ipad. På den kan du læse bøger/blade/aviser og meget mere. Du kan på Ipad’en regulere størrelsen på bogstaverne, så du bedre kan læse. Du kan også regulere lysstyrken, så det passer til dit øje.

Til natten: Det kan være en god ide et smøre øjet med Neutraløjensalve og derefter tage en “flyvemaske” på. Masken hjælper dig til, at du holder øjet lukket om natten.

En øjenmaske med varme: Information leaflet and instructions for use…. The Eye Bag company. LTD. Se eyebagcompany.com

Husk at læse vores folder “øjenpleje”, her får du svar på mange spørgsmål.

Er du blevet opereret og har fået beskadiget tårekanalen, så kan du have rigtig mange og smertefulde problemer. Det kan skylder tørre øjne.Der findes rigtig mange forskellige øjendråber og salver . Prøv dig frem til, hvilke nogle der er gode. for dig. MEN HUSK, der må ikke være konserveringsmiddel i dråberne eller salven.Dryp ofte , pas på øjet ikke tørre ud.

Læs om tørre øjne på netdoktor.dk

Øjendråber: Her er nogle eksempler på gode øjendråber: Oxyal, Viscotears, Thera Tears, Lipimix, Vizcure. Hylo-care( fås ikke i Danmark),Hylo-comod ( fås ikke i Danmark) Hydro-gel ( fås ikke i Danmark). De tra sidst nævnte produkter kan købes i Norge og Tyskland.

Øjensalve: Neutral øjensalve

Øjensalven er god til natten. Brug f.eks også en “flyvemaske” (øjenmaske) om natten, det hjælper med at holde øjet lukket, så øjet ikke tørre ud.

Våd-linse: en kontaktlinse, som indholder vand. Den hjælper med at holde øjet vådt. Tal med din øjenlæge eller optiker om det.

Briller/Våd kammer briller: Bruger du briller, kan det være en rigtig god ide, at få monteret en meget tynd plastikkant rundt om dit brilleglas foran det dårlige øje. Den tynde plastikkant slutter tæt til din hud omkring øjet, og der bliver en slags vådkammer bag glasset. Det opstår ved, at huden omkring øjet afgiver fugt, som så bliver inde bag glasset. Det virker rigtig godt.

Vådkammer kan laves på dine normale briller, hvorpå du får monteret et tyndt plastikpanel. Dette kan du eller din optiker købe ved, at henvende jer til Helle Mare. Mail: MAARE@dk.ibm.com eller på telefon 28 68 99 48.

Bl.a Profil Optik i Bagsværd/ Susan laver den slags briller.

Sikkerhedsbriller: Er du udendørs i blæsevejr , kan sikkerhedsbriller være rigtig gode at bruge, ikke kønne men praktiske.

Solbriller: Der findes også rigtig mange solbriller, der slutter tæt til øjet , så ingen vind komme til øjet.

Gode råd

Dampbad: Det kan det være en god ide og gå i dampbad. Det er så dejligt for øjet.

Du kan også lave dit eget lille dampbad. Tag et skål og hæld kogende vand i skålen.Tag et håndklæde over hoved og sæt dig med hoved ind over skålen med damp.

Varmepude: køb en lille pude med hvedekerne , sådan en der kan varmes i en microovn. Varm den let i microovnen og sid med den over øjnene ca. 10 min om dagen.

Hat eller kasket: kan være en god ide.

Nogle oplever at øjet i den side, hvor man er blevet opereret, løber uhensigtsmæssigt i vand. Det kan være ved specielle lejligheder, f.eks når man tygger sin mad, eller det kommer bare hele tiden.

Mange af vore medlemmer har store udgifter til kunstig tårevæske. Hidtil har der ikke været tilskud til disse produkter, men der er nu sket en ændring.Tilskuddet gives som klausuleret tilskud til patienter med tørre øjne ved primær keratokonjunktivitis sicca eller i forbindelsen med anden sygdom, fx kollagenose eller facialisparese med lukkedefekt.

Da der er tale om klausuleret tilskud til håndkøbslægemidler gives der kun tilskud, hvis lægemidlet udleveres efter recept til personer, der er omfattet af klausulen og fx lider af nogle bestemte sygdomme.Ellers gives der ikke tilskud til håndkøbslægemidler.

Disse lægemidler er mærket med symbolet (firkant) på medicinpriser.dk

Det er din læge, der vurderer, om du er berettiget til at få tilskud til et lægemiddel med klausuleret tilskud.Hvis det er tilfældet, skal lægen skrive “tilskud” på recepten.

Følgende præparater kan der gives tilskud til: Se skema her

Erfarings artikler:

Tørre øjne . . . . . . . . Medlemsnyt 2001. nr. 2. (kræver login)

Beskrivelse af hjælpemidler til brug mod tørt øje . . . . . . . . . Medlemsnyt 2003 nr. 3. (kræver login)

Øjendråber – til brug ved facialsparese . . . . . . . . .Medlemsnyt 2006 nr. 1. (kræver login)

Vådkammerbrillen fra Panoptx . . . . . . . . Medlemsnyt 2008 nr. 2 (kræver login)

Øjet er sjælens spejl… . . . . . . Medlemsnyt 2013 nr. 2. (kræver login)

Tørre øjne . . . . . . . Medlemsnyt 2013 nr. 2. (kræver login)

Fisk mod tørre øjne . . . . . . . Medlemsnyt 2013 nr. 2. (kræver login)

Mere om tørre øjne . . . . . . . Medlemsnyt 2013 nr. 2. (kræver login)

Fra Bygkorn til Guldkorn. . . . . . . Medlemsnyt 2013 nr. 2. (kræver login)