Tinnitus


Tinnitus

Det er sjældent det sker, men hos nogle forsvinder tinnitus ved operationen. Andre får eller beholder en lyd i øret efter operationen.

Muligheden for at tinnitus forsvinder er stærkt begrænset. Derfor bliver man nødt til at lære at “leve” med sin tinnitus.

Somme tider kan afslapning, massage og afspænding hjælpe, men også andre lyde udefra kan hjælpe en med at lukke af for tinnitus lyden.

Terapi og samtaler i grupper kan også være med til at afbøde generne .

Høreforeningen/Tinnitus-foreningen kan evt. hjælpe med gode råd. De har bl.a forskellige foldere , som man kan købe:

“er der larm i dit hoved?”

“Tinnitus. Spørgsmål og svar.”

Endvidere kan man direkte henvende sig til et kommunikations- center/ høreinstitut i regionen, der typisk kan tilbyde “Tinnitus Retraining Therapy”, der er anbefalelsesværdig.

Den Tværfaglige Sundhedsklinik, tlf.nr 33 25 55 10 , e-mail: psr@image.dk, arrangerer også kurser for tinnitusramte.

 

Psykologer med god viden om høreproblemer:

Anne-Mette Mohr,  tlf.nr: 33 25 55 10, e-mail: dts@sundhedsklinik.dk

Trine Garff, tlf.nr: 22 44 01 32, e-mail: info@trinegarff.dk, hjemmeside: trinegarff.dk

Henning Nielsen, tlf.nr: 29 62 40 39, e-mail: psykologhenning@gmail.com

Charlotte Sandros, tlf.nr: 40 45 24 71

Litteratur: “Når tinnitus flytter ind”. Af Lisbeth Leicht Thomsen.

Læs om Tinnitus (øresusen) på netdoktor.dk


Gode råd:

Bliv “ven” med din tinnitus: Ved at være “venner”, så vil du tænke mere positivt omkring lyden fra din tinnitus.

Bluetooth: Hvis du kan tilkoble bluetooth til dine høreapparater, så kan du derigennem spille meget svag musik, som kan overdøve lyden fra din tinnitus.

Høreapparet: Når jeg kom træt hjem fra arbejde startede der ofte en hyletone i øret. Den aftog meget, da jeg fik høreapparat. (Birte Lambert)

Høretelefoner: Hvis jeg tog høretelefoner på til radio eller fjernsyn, blev der ro i hovedet, og det bevirkede ofte, at jeg faldt i søvn. Jeg har sovet rigtig mange nætter på sofaen med høretelefoner på. (Birte Lambert)

God sovestilling: Som en kombination af tinnitus og svimmelhed har jeg i perioder haft svært ved at ligge ned og sove. Hvis jeg halvvejs sad op i sofaen med benene på langs, fandt jeg en god sovestilling. (Birte Lambert)

Soveprop: Når jeg tager en soveprop i de hørende øre om natten, så få jeg dejlig ro. (Ulla)

Høreværn: Når jeg skal i biografen , koncert eller andre støjende arrangementer, så har jeg svært ved at være der pga. for meget støj. Så har jeg en lille høreprop/høreværn med. Når jeg sætte den i det raske øre, så bliver støjen reduceret, så også jeg kan nyde filmen, koncerten eller…  En sådan høreprop/høreværn kan du få lavet mange steder bl.a Rexton. Søg på nettet

Læs om Hyperacusis  her