Øjenproblemer

Man kan få øjengener i forbindelse med operationen. Det sker, hvis ansigtsnerven er blevet påvirket. Øjengenerne vil ofte være midlertidige og vil i langt de fleste tilfælde fortage sig.

Problemerne opstår, hvis tåreproduktionen og lukkefunktionen er blevet så påvirkede, at man ikke kan producere og vedligeholde en normal tårefilm. Det udtørrer øjet. Tårefilmen, som dækker øjet, er vigtig, fordi den beskytter øjet mod ydre påvirkninger og vedligeholder en sund slim- og hornhinde. Desuden skaber den et optisk klart og stabilt syn.

Har man problemer med tårefilmen, er det derfor vigtigt at dryppe øjet ofte. Endvidere er det vigtigt at beskytte øjet, som på grund af nedsat eller manglende blinkefunktion er meget udsat. Derved forebygges også øjenbetændelse og risiko for beskadigelse af hornhinden.

Hos flere bliver det efter nogen tid bedre med fugtigheden i øjet. Hos de patienter, som får en varig ansigtslammelse, vil øjengener også være en varig lidelse.

Nogle patienter kan udvikle en vis lysfølsomhed. Gode solbriller kan hjælpe.

Øjendråber er kunstige tårer. Der findes i dag rigtig mange forskellige. Man må prøve sig frem, og finde det middel, som hjælper en bedst. Det kan være en god ide, at skifte lidt mellem de forskellige øjensalver og øjendråber. Pas på, hvis der er konserveringsmiddel i produktet, prøv at undgå det. Dog findes der nogle konserveringsmidler, som er ok for øjet.

Øjendråber – kunstig tårefilm

Øjendråber er kunstige tårer. Der findes i dag rigtig mange forskellige. Man må prøve sig frem og finde det middel, som hjælper en bedst. Det kan være en god ide at skifte lidt mellem de forskellige øjensalver og øjendråber. Pas på, hvis der er konserveringsmiddel i produktet, prøv at undgå det. Dog findes der nogle konserveringsmidler, som er ok for øjet.

Læs om tørre øjne på netdoktor.dk

Andre muligheder for lindring ved øjenproblemer

acus5

Hold på fugten – ydre beskyttelse

Man kan benytte ydre beskyttelse i form af beskyttelsesbriller, eller man kan få tilføjet en ”sideskærm” som passer til ens egne briller, og som gør at øjet ”lukkes inde” Det gør det nemmere at holde øjet passende fugtigt.

Man kan også lave blinkeøvelser, og sørge for, at skærmen på arbejdspladsen står lavt, så man kigger nedad, og derfor har mindre øjenåbning, når man arbejder.

kotakt1

Der er flere forskellige typer af linser, som beskytter øjet og holder det fugtigt fx bandagelinser og linser i silikone med højt vandindhold. Disse linser er lette at håndtere og kombineres med øjendråber.

kontakt2

Sclerallinser er hårde linser, som er gennemtrængelige for ilt. De dækker ca. 15-22 mm af øjet. De har et kammer af vand, som omslutter hornhinden og kan ofte bruges en hel dag. De giver god lindring og hjælper meget på synet. De er lidt svære at håndtere, og man må ikke sove med dem.

image011

Lindring ved at bedre på tårefilmen

Eyebag er en pose med frø der opvarmes og lægges over øjnene, hvis kirtler derved stimuleres.

Man kan forsigtigt massere øjenlågene. Det stimulere tåreproduktionen. Det kan også være en god ide at tage Omega 3.

image012

En mulighed er at bruge Blephastream, som er en slags øjenbriller med fugtbad.

Øjenlågskirurgi

Har man alvorlige problemer, hvor de mindre indgribende foranstaltninger ikke er nok, kan det være en mulighed at få indopereret guld i øjenlåget. Vægten af guldet gør det lettere at blinke. Man kan også få indsat Tearplugs, som er små ”propper”, der blokerer tårekanalen, så tårerne ikke drænes så hurtigt væk fra øjet.

For foreningens medlemmer (kræver medlemslogin)