Strålebehandling

For at kunne bestråle knuden helt præcist bliver der lavet en personlig maske, som spændes fast til underlaget, så hovedet ligger på nøjagtigt det samme sted ved hver eneste behandling.

Strålebehandling af knuden kan foretages, så længe den er mindre end ca. 25 mm. Denne behandling fjerner ikke knuden – men den påvirker knudens celler, således at væksten af knuden bliver standset. Behandlingen kaldes stereotaktisk strålebehandling (højpræcisions strålebehandling), og den foretages på Rigshospitalet.

Stereotaktisk strålebehandling foregår ambulant, og strækker sig over en periode på ca. 5 uger. Ved at bestråle over længere tid og i mindre doser skånes det væv og de nerver, som ligger tæt på knuden. Behandlingen foregår på ugens 5 hverdage, medens der holdes pause i weekenden. Hårtab ses ikke i forbindelse med stereotaktisk strålebehandling af acusticusneurinom.

Fordelen ved strålebehandling er, at risikoen for lammelser i ansigtet og komplikationer som ved en operation stort set ikke er til stede. I de fleste tilfælde forsvinder hørelsen på det bestrålede øre dog.

Ved strålebehandling kan man bremse væksten af knuden i ca. 80 % af tilfældene. De fleste bevarer arbejdsevnen og livskvaliteten.

Hos en mindre andel af patienterne vokser knuden dog fortsat trods strålebehandling. Hos denne patientgruppe kan der blive tale om operation.

Da knuden jo ikke bliver fjernet ved strålebehandlingen, er det nødvendigt at få foretaget kontrol MR-skanninger resten af livet. Skanningerne vil blive foretaget med øgede tidsintervaller.

Endelig er der beskrevet enkelte tilfælde, hvor strålebehandlingen har medført, at den godartede knude er blevet ondartet, men risikoen for, at bestrålingen medfører, at knuden omdannes til kræft, er så lille, at det ikke bør spille en rolle ved behandlingsvalg.

 


For foreningens medlemmer (kræver medlemslogin)

Hvert år til foreningens årsmøde er der indlæg af nogle af de læger, som arbejder med vores sygdom. Klik her og få adgang til vort medlemsblad, hvor der er artikler baseret på lægernes indlæg:

Her er et link til vore blade, hvor patienter, der er blevet strålebehandlet, fortæller deres historie: